خوش آمدید

جستجو

تبلیغات





خرما و خواص آن


    خرما با نام علمی (Phoenix dactylitera) دارای میوه ای بسيار قديمي است و نام آن در كتاب مقدس 42 بار تكرار شده است . اين ميوه پرخاصيت براي مردم شكورهاي راوپايي و آمريكايي تا حدي ناآشنا است و آنرا فقط در كيك و شيريني مصرف مي كنند ولي در خاورميانه و مخصوصا در كشورهاي عربي بعنوان يك غذاي اصلي بكار مي رود .

    يهوديان معتقدند درخت خرما در فلسطين و يا اسرائيل امروزي بفراواني وجود داشته است بطوريكه در ناحيه بين درياي گاليله و درياي مدره جنگل بزرگي از درخت خرما بوده است .

    مسلمانان معتقدند كه حضرت محمد (ص) اين درخت را خلق كرده اند . در ديانت مسيح ، برگ درخت خرما سنبل و نشانه شهادت و روح شهدائي است كه در راه ديانت حضرت مسيح جان باخته اند .

    ترکیبات شیمیایی

    خرما دارای 25 درصد ساکاروز ، 50درصد گلوکز ، و مواد آلبومینوئیدی ، پکتین و آب می باشد . بعلاوه دارای ویتامینهای مختلف منجمله ویتامین A,B,C,E و مقداری املاح معدنی می باشد .

    1- مواد قندي :

    قسمت اعظم خرما را قند تشكيل مي دهد و در خرماهاي خشك، ميزان قند، بيش از 70 درصد است.اکثر قند خرما جاذب الرطوبه بوده و كريستاله نمي شود . در خرما قند (ساكاروز) به محض تشكيل شدن،در محیط آبی تجزیه شده و دو قند گلوكز و فروكتوز بوجود مي آيد. از خرماي درجه دو و سه كه بازار نداشته و از لحاظ قيمت بسيار پائين مي باشد مي توان قند مايع تهيه نمود.

    2 – آب:

    بعد از مواد قندي بيشترين درصد مواد تشكيل دهنده خرما آب است،۱۵ تا ۳۰ در صد آن را آب تشكیل می دهد ميزان آب خرما بستگي به رقم ميوه دارد و ميزان رطوبت ميوه اثر قابل ملاحظه اي در ميزان شكرك زدن آن در طول مدت انبارداري دارد.

    3 – مواد معدني :

    طبق نتايج مطالعات هاس و پبيس (1935) حدود 2% وزن تر خرماي رسيده را خاكستر تشكيل مي دهد. اين خاكستر شامل موادي از قبيل كلسيم، پتاسيم، فسفر، كلر، سولفور، منيزيم، آهن، مس و غيره است.

    4 – ويتامين ها:

    اين مواد نيز يكي ديگر از تركيبات مهم خرما هستند، دانستن ميزان ويتامين ها براي مصرف كننده ها و كساني كه مي خواهند خرما را بسته بندي كنند و بفروشند براي درج بر روي برچسب هاي بسته بندي اهميت دارد.

    در ميوه خرما همچنين آمينواسيدهاي مختلفي وجود دارد كه نوع و ميزان آنها بستگي به شرايط رشد و نمو ميوه متفاوت است.

    5 - تانن:

    وجوديك لايه نازك تانن در زير پوست ميوه ، در مرحله كيمري، باعث گس شدن آن مي شود. زماني كه خرما رنگ سبز خود را از دست مي دهد و زرد يا قرمز مي شود، تانن آن در سلول هاي خرما ذخيره شده و بعد به صورت ذرات غيرمحلول درمي آيد و گسي خرما از بين مي رود كه سرعت اين تغيير و تبديل به رقم خرما بستگي دارد.

    6 - مواد سلولزي و نشاسته اي :

    ديواره سلولهاي خرما از مواد سلولزي تشكيل شده است. در مرحله ايي كه ميوه خيلي كوچك و سبز است حدود 85% از مواد خشك آن را سلولز و ساير مواد غيرمحلول، تشكيل مي دهد اما به تدريج كه به مرحله رسيدن نزديك مي شويم، ميزان مواد سلولزي آن تقليل يافته و به درصد مواد قندي آن اضافه مي گردد.

    7 - مواد پكتين :

    در ميوه خرما مواد پكتين مختلفي مانند پروتوپكتين به صورت محلول وجود دارد. موقع تهيه شيره از خرما، وجود پكتين باعث اشكالاتي مي شود كه جوشاندن شيره و يا تغيير دادن pH آن تا اندازه اي به رفع اين اشكالات كمك مي كند.

    8 - مواد چربي و اسيدهاي چرب :

    قسمت خوراكي خرما مقدار كمي مواد چربي دارد. معمولاً 6/ 0 تا 72/ 0 درصد از وزن خرما را مواد چربي تشكيل مي دهد. درصد زيادي از اين مواد روي سطح خارجي ميوه پخش شده است. هسته خرما داراي مواد چربي زيادتري (حدود 5/ 8 درصد) است.

    جهت مطالعه ادامه متن به ادامه مطلب مراجعه فرمایید.....

     


    این مطلب تا کنون 7 بار بازدید شده است.
    منبع
    برچسب ها : خرما ,مواد ,ميوه ,ميزان ,تشكيل ,درصد ,مواد چربي ,مواد قندي ,مواد سلولزي ,درخت خرما ,مواد پكتين ,
    خرما و خواص آن

تبلیغات


    محل نمایش تبلیغات شما

پربازدیدترین مطالب

آمار

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

آخرین کلمات جستجو شده